Музей бойової слави

    Музей Бойової слави ліцею №15 м.Чернігова було зареєстровано у 2013р. Він займав хоча і окрему кімнату, але загальна площа складала 12 м2 , і екскурсії проводились за наявності всього 5-10 чоловік. До 2015 року накопичилось чимало матеріалів стосовно не тільки Другої світової війни, а і Революції Гідності, участі наших бійців у зоні АТО. Площа музею не дозволяла їх розмістити. І тому адміністрацією ліцею, педколективом , учнівською та батьківською громадськістю було прийнято рішення відремонтувати приміщення площею 32,5м2 та розмістити на ній оновлений музей з експозиціями, які відповідають вимогам часу та методичним рекомендаціям щодо діяльності музеїв історичного профілю загальноосвітніх навчальних закладів / лист МОН України від 22.05.2015р № 1/9-255 /. За сприяння голови ГО «Громадський актив України» Петра Петровича Пекура у жовтні-листопаді 2015р. було капітально відремонтовано одне із приміщень ліцею та відкрито оновлений музей 10.11.2015р.

      До свят і річниць, присвячених подіям Другої світової війни, до Дня захисника України та дат утворення Української армії, активісти Музею проводить різноманітні конкурси: на кращі малюнки, які виставляються за тематичними виставками; літературні конкурси «Подвиг, що не згасне у віках /кращі учнівські твори /. До знаменних дат та державних свят проводиться конкурс стінних газет, фотоконкурси, конкурси вітальних листівок, виготовлених руками учнів.

     Актуальним на сьогодні для наших ліцеїстів є організація збирання та поширення інформації про героїчні вчинки українських військовослужбовців, бійців добровольчих батальйонів у ході російсько-української війни, волонтерів та інших громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України. Героїчні й водночас драматичні й навіть трагічні події останнього часу спонукають до оновлення експозицій нашого Музею Бойової слави, зокрема щодо інформації про учасників АТО та волонтерів нашого міста. Ми беремо шефство над родинами учасників ATO, які цього потребують. Часто наші учні зустрічаються з бійцями батальйону «Чернігів» та спецрозділу Національної гвардії, обмінюються подарунками.

      Ми розуміємо, національно-патріотичне виховання сьогодні – справа, що за своїм значенням є стратегічним завданням. Тому поліпшення військово-патріотичного виховання молоді, формування готовності до захисту Вітчизни – це є для нас пріоритетом. А Музей Бойової слави дуже цьому сприяє, він є осередком освіти і виховання, у своїй діяльності керується Законом України «Про музеї та музейну справу», нормативними документами Міністерства освіти і науки України, Положенням про музей та працює відповідно до Статуту музею, сприяє формуванню у молодого покоління національної свідомості, патріотизму, любові до свого навчального закладу, до рідного міста, країни, забезпеченню духовної єдності поколінь; вивчає, зберігає та використовує кращі зразки історико-культурної спадщини українського народу, освітніх традицій.

Тематичні блоки:
1. «Початок бойового шляху Чернігівського гвардійського протитанково-винищувального полку» / 1941-1943р.р./
2. «Наближались до Перемоги » / 1943-1945р.р. /
3. «Велика Перемога» / 1945р. /
4. «Зустрічі пошуковців з ветеранами»
5. «Чернігів-рідне місто моє»
6. «Пам’ятати, відродити, зберегти»
7. «Ми – інтернаціоналісти»
8. «Знакові події Революції Гідності»
9. «Я – України син»
10. «Зима, що нас змінила»
11. «Героям слава!»
12. «У полум’ї АТО»

Музей працює відповідно до річного плану роботи ліцею.

v_-kvfoamu4 z0cgivowy2y

1 2